DOLAR 32,4445 -0.14%
EURO 34,7702 -0.64%
ALTIN 2.438,810,11
BITCOIN 2078138-0,93%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hollanda, İsrail’e F-35 Parçalarının Satışını Durdurma Kararı Aldı

Hollanda, İsrail’e F-35 Parçalarının Satışını Durdurma Kararı Aldı

ABONE OL
Şubat 12, 2024 18:12
Hollanda, İsrail’e F-35 Parçalarının Satışını Durdurma Kararı Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Temyiz Mahkemesi, İsrail’in Uluslararası Hukuka Uygun Olmayan Kullanımı Endişesiyle Karar Verdi

Hollanda’da bulunan bir temyiz mahkemesi, bugün hükümete, İsrail’e F-35 savaş uçağı parçalarının satışını durdurma talimatı verdi. Mahkeme, savaş uçaklarının İsrail’in Gazze saldırıları sırasında uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde kullanıldığından endişe ettiği için bu kararı aldı.

Mahkeme kararında, “İhraç edilen F-35 parçalarının uluslararası insani hukukun ciddi ihlallerinde kullanılması riskinin açık olduğu inkar edilemez” ifadesini kullandı.

Hollanda Hükümeti, F-35’lerin Bölgedeki Tehditlere Karşı Koruma Sağladığını Savunuyor

Hollanda hükümeti, F-35 savaş uçaklarının İsrail’in kendisini “İran, Yemen, Suriye ve Lübnan gibi bölgedeki tehditlerden” koruması açısından hayati önem taşıdığını açıkladı. Hükümet, temyiz mahkemesinin kararını yüksek mahkemeye götürerek itiraz edeceklerini belirtti.

İnsan Hakları Örgütleri F-35 Parçalarının İhracatının Durdurulmasını İstemişti

Oxfam Novib, PAX ve The Rights Forum gibi insan hakları örgütleri, İsrail’e F-35 parçalarının ihracatının durdurulmasını talep etmişti. İnsan hakları örgütlerinin açtığı davada, İsrail’in Gazze saldırılarına Hollanda’nın ortak olması anlamına geldiği belirtilmişti.

İnsan hakları örgütlerinin avukatı Liesbeth Zegvield, temyiz mahkemesinde yaptığı açıklamada, Hollanda hükümetinin F-35 parçalarının ihracatını derhal durdurmasını talep etmişti.

Hollanda İlk Derece Mahkemesi F-35 Parçalarının İhracatına İzin Vermişti

Daha önceki bir kararda ise Hollanda’nın, İsrail’e F-35 parçaları satışını durdurma zorunluluğunun olmadığı belirtilmişti. İlk derece mahkemesi, Hollanda’nın İsrail’e F-35 parçaları sevkiyatı kararını makul şekilde ulaştığı sonucuna varmıştı.

Bunun üzerine insan hakları örgütlerinin avukatları, temyiz mahkemesinden ilk derece mahkemesinin kararını bozmasını istemişti. Avukatlar, F-35 parçalarının ihracatının hukuken yanlış bir değerlendirme olduğunu savunmuştu.

Hollanda devletinin avukatları ise Gazze’deki durumun henüz karmaşık olduğunu, ekonomik menfaatler ve ikili ilişkiler gibi gerekçelerle F-35 parçalarının ihracatının durdurulması zorunluluğu olmadığını savunmuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.